Wielki świat mikroorganizmów

Numer: 
643

Czy wiesz, jak wyglądają drożdże i pleśnie? Czy gołym okiem można zobaczyć bakterie? Jakie znaczenie w życiu człowieka mają drobnoustroje? W czasie zajęć dowiemy się, czy należy się ich raczej obawiać czy też można je np. zjeść. Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z mikrobiologią, udzielimy w czasie naszego warsztatu. Będzie również możliwość obejrzenia drobnoustrojów rosnących w probówkach, na płytkach i pod mikroskopem (preparaty mikroskopowe).

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
środa, 24 Września, 2025 - 09:00 do 10:00
środa, 24 Września, 2025 - 10:30 do 11:30
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Wzrost drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy oglądane w preparatach pod mikroskopem.
prof. SGGW dr hab. inż.
Iwona
Gientka
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
prof. SGGW dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
mgr inż.
Wioletta
Sęk
mgr inż.
Zuzanna
Lis
prof. SGGW dr hab. inż.
Marek
Kieliszek
dr
Kamil
Piwowarek
mgr inż.
Maksym
Nowosad
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa

Budynek nr 32, piętro I

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki