Wielki świat mikroorganizmów
Numer:
633
Czy wiesz, jak wyglądają drożdże i pleśnie? Czy gołym okiem można zobaczyć bakterie? Jakie znaczenie w życiu człowieka mają drobnoustroje? W czasie zajęć dowiemy się, czy należy się ich raczej obawiać czy też można je np. zjeść. Dlaczego kanapka długo znajdująca się w plecaku czasami pleśnieje? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z mikrobiologią, udzielimy w czasie naszego warsztatu. Będzie również możliwość obejrzenia drobnoustrojów rosnących w probówkach, na płytkach i pod mikroskopem (preparaty mikroskopowe).
Język:
Typ szkoły i dziedzina:
Termin:
środa, 25 Września, 2024 - 09:00
środa, 25 Września, 2024 - 10:30
Czas trwania:
45 minut
Opis skrócony:
Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Wzrost drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy oglądane w preparatach pod mikroskopem.
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
dr hab. inż.
Edyta
Lipińska
dr hab. inż.
Marek
Kieliszek
dr inż.
Anna
Kot
dr inż.
Katarzyna
Pobiega
dr
Kamil
Piwowarek
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
Budynek nr 32 (zielony), 1 piętro
Stacjonarne
Ocena: