Dlaczego kanapka w plecaku pleśnieje, czyli co wiesz o grzybach strzępkowych?
Numer:
163
Co wiemy o pleśniach, które spotykamy w naszej kuchni czy też łazience? Czy szkodzą nam te, które porastają powierzchnię sera albo kiełkasy typu salami? Czasami widzimy je na powierzchni otwartego słoika z dżemem albo na kromce chleba - czy są bezpieczne? A co z tymi, które w wilgotnych pomieszczeniach opanowały sufit lub ściany? Garść praktycznych informacji o warunkach wzrostu pleśni, ich wykorzystaniu i sposobom ograniczania wzrostu.
Termin:
wtorek, 24 Września, 2024 - 15:00
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Podstawowe informacje o znaczeniu grzybów strzępkowych dla życia i zdrowia człowieka. Pozytywne oraz negatywne znaczenie pleśni w wytwarzaniu żywności.
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159C
02-776 Warszawa
Kampus SGGW, budynek nr 32 (tzw. zielony budynek), parter, aula I
Ocena: