Dlaczego kanapka w plecaku pleśnieje, czyli co wiesz o grzybach strzępkowych?

Numer: 
163

Co wiemy o pleśniach, które spotykamy w naszej kuchni czy też łazience? Czy szkodzą nam te, które porastają powierzchnię sera albo kiełkasy typu salami? Czasami widzimy je na powierzchni otwartego słoika z dżemem albo na kromce chleba - czy są bezpieczne? A co z tymi, które w wilgotnych pomieszczeniach opanowały sufit lub ściany? Garść praktycznych informacji o warunkach wzrostu pleśni, ich wykorzystaniu i sposobom ograniczania wzrostu.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dedykowane: 
Język: 
Termin: 
wtorek, 24 Września, 2024 - 15:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Podstawowe informacje o znaczeniu grzybów strzępkowych dla życia i zdrowia człowieka. Pozytywne oraz negatywne znaczenie pleśni w wytwarzaniu żywności.
dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159C
02-776 Warszawa
Kampus SGGW, budynek nr 32 (tzw. zielony budynek), parter, aula I

©2024 Festiwal Nauki