Grzyby małe i duże, czyli drożdże i pleśnie pod mikroskopem
Numer:
751
Czy wiesz co siedzi w kostce drożdży? Miliardy komórek, które sprawiają, że ciasto drożdżowe rośnie, a sok z winogron staje się winem! Owalne i podłużne, z pseudogrzybnią (co to jest?), czasami grzyby szlachetne, choć w lesie ich zazwyczaj nie znajdziesz. Poznaj budowę i właściwości najpopularniejszych grzybów jednokomórkowych.
Język:
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
środa, 24 Września, 2025 - 12:00 do 13:00
środa, 24 Września, 2025 - 13:30 do 14:30
Czas trwania:
do półtorej godziny
Opis skrócony:
Znaczenie drożdży w produkcji żywności i innych dziedzinach. Diagnostyka drożdży (barwienie błękitem metylenowym, fermentacja cukrów, wytwarzanie zarodników). Obserwacja preparatów mikroskopowych.
Organizator:
prof. SGGW dr hab. inż.
Iwona
Gientka
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
prof. SGGW dr hab. inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
mgr inż.
Wioletta
Sęk
mgr inż.
Zuzanna
Lis
prof. SGGW dr hab. inż.
Marek
Kieliszek
dr
Kamil
Piwowarek
mgr inż.
Maksym
Nowosad
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
Budynek nr 32 (zielony), piętro I
Stacjonarne
Ocena:


