Pysznej kapucziny życzę – dlaczego Włosi piją cappuccino tylko do południa?

Numer: 
382

Każda kultura ma typowe dla siebie wzorce i rytuały. Wiele z nich dotyczy spożywania posiłków. Choć dziś z łatwością podważamy wzorce kulturowe, część z nich jest wynikiem wielopokoleniowych obserwacji, a więc nie bierze się znikąd.

Przykład włoskiego napoju kawowo-mlecznego jest dobrym punktem wyjścia dla rozważań o tym, dlaczego faworyzujemy pewne składniki żywności nad inne. Omówiona zostanie kwestia własnych preferencji smakowych – dlaczego ktoś uwielbia brokuły, a ktoś inny nienawidzi kolendry? Przedstawiona zostanie różnica między nietolerancją a alergią pokarmową. Intelektualne cappuccino wypijemy na skrzyżowaniu szlaków, gdzie archeologia spotyka się z ewolucją, a antropologia z fizjologią.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dedykowane: 
Język: 
Termin: 
sobota, 27 Września, 2025 - 14:00 do 14:50
Opis skrócony: 
Cappuccino to punkt wyjścia dla rozważań o tym, dlaczego preferujemy pewne składniki żywności nad inne. Omówimy kwestię preferencji smakowych i różnicę między nietolerancją a alergią pokarmową.
Zapisy: 
Nie
dr
Krzysztof H.
Olszyński
Miejsce spotkania: 
ul. A. Pawińskiego 5
02-106 Warszawa

Sala konferencyjna, 1. piętro

©2025 Festiwal Nauki