Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Typ Tytułsortuj malejąco Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe ABC bakterii ciekawych, groźnych i pożytecznych

Co wiemy o bakteriach? Czasami wiemy bardzo mało, czasami jesteśmy z nimi zaprzyjaźnieni. Niektórzy mówią (z przymrużeniem oka, oczywiście), że są jedynym życiem wewnętrznym, jakie niektórzy posiadają... Może sądzimy, że istnieją tylko groźne dla człowieka? Te i inne ciekawostki o bakteriach pożytecznych i patogennych postaramy się Państwu przybliżyć w ramach krótkiego wykładu.

Nauki rolnicze i leśne
  • czw., 2022-09-22 17:00
Lekcja festiwalowa Anatomia porównawcza zwierząt domowych i dzikich

Lekcja festiwalowa odbędzie się w Muzeum Osteologicznym Katedry Nauk Morfologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Prowadząca zaprezentuje i omówi najważniejsze elementy budowy szkieletu ssaków na przykładzie wyizolowanych kości zwierząt oraz szkieletów złożonych. Oprócz szkieletów psów, koni i bydła domowego, Uczestnicy zajęć będą mieli możliwość obejrzenia złożonych szkieletów wybranych gatunków zwierząt dziko żyjących w tym m.in. żyrafy, konia Przewalskiego, żubra, dromadera, lwa.

  • wt., 2022-09-27 12:00
Spotkanie festiwalowe Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków

Prowadzący wykład przedstawi zagadnienia dotyczące anatomii ssaków i ptaków na podstawie zestawu obrazów radiologicznych.  Wykład będzie szczególnie interesujący dla uczniów techników weterynaryjnych i innych szkół ponadgimnazjalnych zainteresowanych anatomią zwierząt.

  • czw., 2022-09-22 10:00
  • czw., 2022-09-22 11:20
  • czw., 2022-09-22 12:30
Spotkanie festiwalowe Architektura drzew parkowych

Wydarzenie ma charakter spaceru, który odbywać się będzie w obrębie parku SGGW na Ursynowie. Uczestnicy spaceru będą mieli możliwość zapoznania się z bogactwem gatunków drzew występujących w parku, poznają ich budowę i zasady przystosowania się do życia w danym środowisku, omówiona zostanie również problematyka architektury drzewa i roli drzewa w mieście

  • czw., 2022-09-22 15:00
Lekcja festiwalowa Bioróżnorodność wokół nas

W wybranym miejscu kampusu (fragment niekoszonego trawnika i roślinności ruderalnej) uczniowie wraz z prowadzącym wyszukają gatunki roślin, ocenią ich ilość i zagęszczenie. Drugim etapem będzie wyszukanie żyjących na danym terenie bezkręgowców. Podczas zajęć praktycznych wyjaśnione będzie pojęcie różnorodności biologicznej oraz jej znaczenie.

W przypadku złej pogody zajęcia przeprowadzone zostaną w sali w oparciu o przygotowane materiały (rośliny) oraz zdjęcia (owady)

  • wt., 2022-09-27 12:00
Spotkanie festiwalowe Bystrzakowe ćwiczenia z żywienia!

Poprzez gry i zabawy edukacyjne przygotowane przez doświadczony zespół żywieniowców przedstawimy najważniejsze zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. W tym roku, szczególną uwagę skupimy na składnikach odżywczych istotnych dla dzieci i młodzieży do prawidłowego rozwoju mózgu, a także polepszenia ich koncentracji w nauce i zabawie.

  • sob., 2022-09-24 10:00
Lekcja festiwalowa Cechy anatomiczne psa, które powinien znać jego właściciel

Anatomia opisowa i topograficzna psa. W czasie zajęć prowadząca opowie o charakterystycznych cechach anatomicznych psa wykorzystując preparaty osteologiczne i mokre preparaty utrwalone

  • wt., 2022-09-27 11:00
Spotkanie festiwalowe Chemia od kuchni

Kuchnia jest ogromnym laboratorium chemicznym, a podczas gotowania i pieczenia zachodzą fascynujące reakcje chemiczne. W czasie spotkania dzieci będą miały okazję poznać chemiczną naturę niektórych produktów spożywczych i zastosować je jako odczynniki. Poznają między innymi naturalne kwasy i zasady oraz wskaźniki pH izolowane z roślin, spróbują wykryć obecność skrobi, zrozumieć działanie sody oczyszczonej, zrobić lustro przy użyciu glukozy.

Nauki chemiczne
  • sob., 2022-09-24 10:00
  • sob., 2022-09-24 11:00
  • sob., 2022-09-24 12:00
Lekcja festiwalowa Co to takiego jest DNA?

Znajduje się w każdej komórce, zapisane są w nim istotne dla organizmu informacje. Zapraszamy do wspólnego rozszyfrowania kodu DNA i poznania jego tajników oraz obejrzenia własnoręcznie wyizolowanego przez uczestników zajęć DNA z truskawek.

  • czw., 2022-09-29 10:30
Lekcja festiwalowa Co wiesz o mleku i mlecznych przetworach?

Czym różni się mleko pasteryzowane od mleka UHT? Jak ocenić świeżość mleka? Czy śmietana i śmietanka to to samo? Jak się robi masło i lody? Jakie są rodzaje serów i jak one wyglądają? Na naszych zajęciach poznacie odpowiedź na te i wiele innych pytań. Samodzielnie wykonacie masło i lody, nauczycie się odróżniać różne rodzaje mleka i serów. Zobaczycie „dobre” bakterie, które trafiają do waszych brzuchów, kiedy zjadacie mleczne przetwory. Będzie ciekawie, mlecznie i pyyyysznie :) Zapraszamy!

  • wt., 2022-09-27 09:00
  • wt., 2022-09-27 12:00
Spotkanie festiwalowe Czego nie wiecie o konopiach, ale boicie się zapytać

Z konopi siewnych na świecie produkuje się ponad 25 tysięcy produktów. Przybliżymy niektóre z nich, które mogą pomóc nam w walce z wieloma niekorzystnymi zjawiskami. Opowiemy również jak bezpiecznie i legalnie uprawiać konopie.

Nauki rolnicze i leśne
  • pon., 2022-09-19 19:00
  • śr., 2022-09-21 19:00
Spotkanie festiwalowe Czego oczy nie widzą, czyli roślinne cuda pod mikroskopem

Z pomocą mikroskopów poznamy tajniki życia roślin. Poznamy czar i moc kryjącą się w roślinie. Jak również zobaczymy jak ta magia i czas działa na nas, bo przecież rośliny są w naszym życiu i to pod różną postacią.

Nauki rolnicze i leśne
  • wt., 2022-09-20 19:00
  • czw., 2022-09-22 19:00
Lekcja festiwalowa Czy kolorem można mierzyć?

Celem zajęć jest zapoznanie z możliwością pomiaru stężenia roztworów barwnych metodą kolorymetryczną. Wykorzystując odpowiednią mieszaninę reakcyjną uczniowie samodzielnie przeprowadzą roztwory o znanych stężeniach, w roztwory barwne uzyskując serię wzorców. Ocenią stężenie nieznanych roztworów poprzez wizualne porównanie intensywności ich zabarwienia z serią wzorców. Zweryfikują wynik oceny wizualnej pomiarem spektrofotometrycznym, w którym wykorzystuje się liniową zależność absorpcji promieniowania widzialnego od stężenia roztworu barwnego.

  • śr., 2022-09-28 10:00
Lekcja festiwalowa Czy świat krajowych mięczaków może być fascynujący?

Wykład ma na celu przybliżenie biologii kilku gatunków mięczaków występujących w Polsce. Niektóre z nich to powszechnie występujące gatunki (np. winniczek, ślimak zaroślowy). Inne to gatunki rzadko spotykane, których obecność świadczy o stabilnych warunkach środowiskowych. Mięczaki te charakterystyczne są dla siedlisk o niskiej antropopresji i większość z nich objeta jest ochroną gatunkową (np. skójka gruboskorupowa, poczwarówka zwężona, poczwarówka jajowata, zatoczek łamliwy). W ramach wykładu zostanie przedstawiona biologia i wymagania siedliskowe tych gatunków wraz z prezentacją muszli i metodami rozpoznawania.

  • śr., 2022-09-28 13:00
Lekcja festiwalowa Czy wiemy w czym jemy?

Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dot. tego jak świat wyglądał by bez opakowań oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

  • pt., 2022-09-30 12:00
Lekcja festiwalowa Czy wiesz co pijesz? Rzecz o wodach mineralnych, sokach, napojach sportowych, energetykach

Zajęcia będą miały charakter seminaryjny. Będą oparte o dyskusję dotyczącą rodzajów napojów /soków spożywanych przez młodzież – uczestników spotkania. Omówione zostaną aspekty żywieniowe: zdolność do nawadniania organizmu, możliwość dostarczenia organizmowi witamin, minerałów czy innych prozdrowotnych składników. Wskazane będą również niekorzystne działania wynikające, m. in., ze zbyt wysokiej wartości energetycznej, zawartości substancji pobudzających. Podjęte również będą zagadnienia dotyczące różnych substancji dodatkowych widniejących na etykiecie.

  • pon., 2022-09-26 10:00
Lekcja festiwalowa Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? O ruchu w brzuchu

Część 1 Zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów, zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu - wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień. W części praktycznej uczniowie poznają podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny, wykonają posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych, zaobserwują wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego, wykonają preparat mikroskopowy, zaobserwują pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracowali i poznają różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów. Część 2 Podczas prezentacji multimedialnej i układania puzzli dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego człowieka, m.in. śledząc drogę jaką przebywa w nim kęs pożywienia. W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego. Swoją wiedzę dzieci będą mogły sprawdzić i utrwalić podczas quizu.

  • czw., 2022-09-29 09:00
Spotkanie festiwalowe Czym się różni pies od kota? – jakie cechy czynią je tak wyjątkowymi

Miłośnicy zwierząt dzielą się na psiarzy i kociarzy. Ci pierwsi kochają swoich pupili za ich wierność i mądrość, drudzy za niezależność i indywidualizm. Dlaczego te gatunki są jednak aż tak różne? A może nie aż tak bardzo? O psach się mówi, że przywiązują się do właściciela, a koty tylko do miejsca. Pies to obowiązek, a kot zawsze sobie sam poradzi. Może jednak niektóre zachowania, które uważamy za typowo psie lub kocie to tylko mity? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz na wykładzie.

Nauki weterynaryjne
  • ndz., 2022-09-25 11:00
Lekcja festiwalowa Czytając z drzew

W trakcie zajęć uczestnicy dowiedzą się czym są słoje przyrostu rocznego, czym zajmuje się dendrochronologia, a przede wszystkim jakie informacje możemy odczytać z drzew. Poznają sposób w jaki drzewa przyrastają i jak możemy to wykorzystać by dowiedzieć się ile drzewo lub drewno ma lat oraz jakie warunki środowiskowe panowały w przeszłości.

  • pon., 2022-09-26 10:00
Spotkanie festiwalowe Dlaczego chronimy rośliny?

Chronimy siebie, dzieła sztuki, VIP-ów, ale również rośliny. Przed czym i przed kim? Dowiedzieć się  będzie można na naszych spotkaniach.

  • sob., 2022-09-17 10:00
  • sob., 2022-09-17 12:00
Lekcja festiwalowa DNA - istota życia

Gdy w drugiej połowie XX wieku J. Watson i F. Crick odkryli podstawowy element dziedziczności i nośnik informacji genetycznej - strukturę DNA, wypowiedzieli słowa "Odkryliśmy istotę życia...". DNA, czyli kwas deoksyrybonukleinowy, jest chemiczną makrocząsteczką, która w swojej budowie ma zapisane informacje dotyczące budowy organizmu. Występuje on zarówno u wirusów, bakterii, roślin, zwierząt oraz ludzi. Celem zajęć jest zapoznanie uczniów z ogólną budową i właściwościami materiału genetycznego. Na wielu ciekawych przykładach dowiedzą się dlaczego każdy z nas jest inny – inaczej wygląda, rośnie, zachowuje się, a nawet choruje. W części praktycznej, uczniowie będą samodzielnie izolować DNA.

  • czw., 2022-09-29 10:30
Lekcja festiwalowa Dobre i złe bakterie

Podczas spotkania opowiemy o bezpieczeństwie pracy w laboratorium mikrobiologicznym, poznamy "dobre" i "złe" bakterie, zobaczymy jak można je hodować w laboratorium oraz jak wyglądają pod mikroskopem. Opowiemy, co można zrobić, aby ustrzec się przed „złymi” bakteriami. Wykonamy także preparaty z jogurtu oraz wody z ogórków kiszonych, aby poznać naszych sprzymierzeńców.

  • śr., 2022-09-28 09:00
  • śr., 2022-09-28 11:00
Lekcja festiwalowa Drewno-jego właściwości i możliwości zastosowania

Zapoznanie uczestników z podstawowymi informacjami dotyczącymi surowca drzewnego, rodzajami drewna, zasadami jego rozpoznawania oraz możliwościami zastosowania w różnych dziedzinach gospodarki. Drewno jest naturalnym materiałem, który wykorzystujemy na wielką skalę. Jego zużycia wciąż wzrasta. Warto poznać przynajmniej wybrane obszary jego wykorzystania (budownictwo, instrumenty muzyczne, meblarstwo itp.)

  • pt., 2022-09-30 12:00
Lekcja festiwalowa Gleboznawca w laboratorium chemicznym

Uczestnicy zajęć pt.,”Gleboznawca w laboratorium chemicznym” będą mieli możliwość poznania metody analizy składu chemicznego gleb. Podczas zajęć przedstawiony będzie sposób pobierania gleb do badań chemicznych oraz sposób roztwarzania gleby (przeprowadzenie gleby do formy płynnej). Roztworzone gleby będą poddane analizie składu chemicznego za pomocą optycznego spektrometru emisyjnego z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-OES).

  • pon., 2022-09-26 09:00
  • pon., 2022-09-26 12:00
Lekcja festiwalowa Herbaty ziołowe

W czasie warsztatów uczestnicy zapoznają się z historią ziołolecznictwa, tradycjami, właściwościami ziół oraz sposobami komponowania herbatek ziołowych. Podczas spotkania uczestnicy wykonają własną kompozycję herbaty ziołowej

  • wt., 2022-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Hydroponika – pomidor „niegruntowy”

Prezentacja hydroponicznych upraw warzyw i ziół w SOD, omówienie uprawy i pokazy pielęgnacji roślin w szklarni, ocena jakości owoców trzech odmian pomidora słodszych i mniej słodkich, pomiar refraktometrem owoców i ich degustacja oraz organoleptyczna ocena smaku słodkiego.

  • pon., 2022-09-26 13:00
  • śr., 2022-09-28 13:00
  • pt., 2022-09-30 13:00
Spotkanie festiwalowe Interpretator środowiska leśnego - przyspieszony kurs oceny lasu na podstawie zdjęć lotniczych

Zapoznanie z podstawowymi informacjami dotyczącymi oceny lasu i zasad interpretacji środowiska przyrodniczego na podstawie zdjeć lotniczych. Przykłady wykorzystania zdjeć w ocenie stanu zdrowotnego lasu oraz próba oceny zmian w czasie.

Nauki rolnicze i leśne
  • sob., 2022-09-17 15:00
Lekcja festiwalowa Inwazyjne gatunki zwierząt występujące w Polsce - wybrane przykłady

Zajęcia będą dotyczyły historii introdukcji i ekspansji inwazyjnych gatunków, których obecność w Polsce przyczynia się do zaniku gatunków rodzimych lub szkód gospodarczych. W ramach wykładów zostanie przedstawiona "kariera" nowych przybyszów wprowadzonych przez człowieka. Będzie to dotyczyło skorupiaków dziesięcionogich (raki amerykańskie i kraby), wybranych gatunków owadów (m.in. biedronka azjatycka), ryby (m.in. czebaczek amurski, trawianka, ryby z rodziny babkowatych), gady (m.in. żółw ozdobny).

  • śr., 2022-09-28 10:00
Spotkanie festiwalowe Jaka to roślina? Czyli zagadki dla maluchów

Zwierzaki są fajne, ale roślinki fajniejsze! Świat roślin, roślinek, zielska w oczach dziecka. Które rośliny są dla nas bezpieczne, a których musimy się wystrzegać.

  • pon., 2022-09-19 16:00
  • wt., 2022-09-20 16:00
  • śr., 2022-09-21 16:00
Spotkanie festiwalowe Kulturotwórcza rola lasu

Ukazanie lasu jako źródła inspiracji twórczej w kulturze i sztuce

Nauki rolnicze i leśne
  • wt., 2022-09-20 19:00
Spotkanie festiwalowe Leśny diagnosta- czy znajdziesz chorujące drzewo?

Nauka obserwacji lasu z perspektywy leśnika, poznanie metod oceny stanu zdrowotnego drzew na podstawie zdjęć lotniczych, naziemnych itp.

  • sob., 2022-09-17 12:00
Lekcja festiwalowa Mieszczuchy z pól i lasów

Warsztaty dotyczące dziko żyjących ssaków w mieście. Podczas spotkania odpowiemy na pytania jakie zwierzęta zobaczyć można w mieście, jak reagować w przypadku ich spotkania i co sprawia, że wybierają one do życia miejską przestrzeń

  • wt., 2022-09-27 14:00
  • śr., 2022-09-28 12:00
  • czw., 2022-09-29 14:00
Spotkanie festiwalowe Mikroby w żywności

Dzieci dowiedzą się o”dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą też rozwiązywać tematyczne konkursy i krzyżówki.

Przeznaczone dla dzieci od 5 lat, a także młodzieży i osób dorosłych.

  • sob., 2022-09-24 10:00
Lekcja festiwalowa Mikroorganizmy kolonizujące pożywienie. Obserwacje mikroskopowe z wykorzystaniem wybranych technik

Mikroorganizmy kolonizują praktycznie każde środowisko, a żywność, którą spożywamy, należy do tych najbardziej sprzyjających ich rozwojowi. Część z tych drobnoustrojów stanowi mikroflorę autochtoniczną – rodzimą i charakterystyczną dla danego produktu spożywczego, często pożądaną ze względu na swój dobroczynny wkład w jego wartość odżywczą. Inne, allochtoniczne – naniesione ze środowiska zewnętrznego, mogą wykazywać cechy patogenności i być przyczyną różnorakich chorób. Celem zajęć jest poznanie najpowszechniej występujących w pożywieniu bakterii i grzybów, należących zarówno do pożytecznej, jak i szkodliwej mikroflory obecnej m.in. w produktach mlecznych, kiszonkach, czy na powierzchni owoców i warzyw. Uczestnicy warsztatów zapoznają się z różnymi metodami przygotowywania preparatów mikroskopowych, które odkryją przed nimi tajniki tego fascynującego mikro-świata.

  • wt., 2022-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Molekularny smartfon

Pierwsze komórki na naszej planecie pojawiły się około 4 mld lat temu, zaś termin „komórka” (łac. cellula) użył po raz pierwszy angielski przyrodnik Robert Hook dopiero w 1665 roku obserwując komórki roślinne. W ciągu tych lat komórki ulegały nieustannym zmianom, umożliwiającym lepszą adaptację do zmieniających się warunków środowiskowych. Komórki stanowią budulec każdego żywego organizmu. Pojedyncza komórka może również stanowić autonomiczny organizm. Komórki tworzą zespoły- tkankę, te zaś organy i ostatecznie organizm. Celem zajęć jest zapoznanie uczniów z budową komórek eukariotycznych ze szczególnym uwzględnieniem komórek ssaczych, pokazanie różnic w morfologii komórek, w zależności od pełnionych funkcji w organizmie. W części praktycznej uczniowie dowiedzą się jak prowadzi się hodowle komórkowe w warunkach laboratoryjnych. Poznają niezbędną aparaturę do obserwacji hodowli i jej analizy.

  • śr., 2022-09-28 10:30
Lekcja festiwalowa Monopol leśny

Gra mająca na celu przybliżenie zagadnień związanych z ekonomiką leśnictwa i edukacją ekologiczną. Uczestnicy gry przemieszczając się po kampusie SGGW zdobywać będą informacje na temat lasów i gospodarki leśnej

  • pt., 2022-09-30 10:00
  • pt., 2022-09-30 12:00
  • pt., 2022-09-30 14:00
Lekcja festiwalowa Nanobiotechnologia, czyli nanocząsteczki w służbie człowieka

Opowiemy, czym są nanocząstki i nanomateriały, oraz wyjaśnimy, co sprawia, że nanobiotechnologia to dzisiaj jedna z najbardziej obiecujących technologii. Dowiecie się, w jakich produktach codziennego użytku możemy znaleźć nanocząstki, które gałęzie przemysłu korzystają ze zdobyczy nanotechnologii, a które dopiero będą z nich korzystać, czyli nad czym pracują naukowcy. Podczas praktycznych warsztatów poznacie metody wytwarzania nanocząstek, m.in. wykorzystując takie produkty jak kawa i herbata – czyli ekologiczną metodę zielonej syntezy. Zobaczycie, jak można zmierzyć nanocząstki. Dowiecie się również, jak prowadzić hodowle mikrobiologiczne, przygotowując posiewy mikroorganizmów z własnych palców, oraz wspólnie z nami zbadacie właściwości antybakteryjne nanocząstek, w tym najpopularniejszych nanocząstek srebra.

  • pon., 2022-09-26 10:00
  • wt., 2022-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Niebezpieczne kleszcze

Podczas planowanej lekcji wykorzystana będzie prezentacja, w której prowadzący omówi biologię występujących w Polsce kleszczy (przede wszystkim zwyczajnego i pastwiskowego). Uczestnicy poznają objawy najważniejszych chorób przenoszonych przez kleszcze (zapalenie mózgu i opon mózgowych oraz borelioza u ludzi, babeszjoza u psów), zdobędą również wiedzę na temat sposobu unikania ataku kleszczy i usuwania ich jeśli już do ataku doszło. Planowane jest także oglądanie spreparowanych kleszczy i okazów żywych (jeśli uda się takowe złapać).

  • pon., 2022-09-26 11:00
  • wt., 2022-09-27 11:00
Lekcja festiwalowa Niedrzewne produkty z lasu

W trakcie warsztatów uczestnicy zapoznają się z ubocznymi produktami lasów (grzyby, rośliny, owoce, olejki itp.), metodami pozyskania i zastosowaniem tych produktów w różnych dziedzinach gospodarki

  • pt., 2022-09-30 10:00
Lekcja festiwalowa Niesamowite nasiona

Jakie ciekawostki można zobaczyć pod binokularem? Jak rozpoznać nasiona, jak ocenić ich jakość?

  • pon., 2022-09-26 11:00
  • śr., 2022-09-28 11:00
  • pt., 2022-09-30 11:00
Spotkanie festiwalowe O ruchu w brzuchu

Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego.  W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego

  • sob., 2022-09-24 10:00
Spotkanie festiwalowe Odkrywanie nowych gatunków w świecie zwierząt

Wykład omawiający stan wiedzy na temat nowych gatunków w świecie zwierząt. Najciekawsze przykłady wielkich odkryć w świecie zwierząt

  • śr., 2022-09-21 15:00
Spotkanie festiwalowe ODWOŁANE_Park miejski – laboratorium architekta krajobrazu

Parki są ważną częścią struktury miast - ich walory przyrodnicze mają znaczący wpływ na jakość środowiska miejskiego. Bez wątpienia ład, piękno i harmonia przestrzeni parków pozytywnie oddziałuje na kształtowanie się postaw społecznych. Mając to na uwadze architekci krajobrazu - naukowcy i praktycy z Katedry Architektury Krajobrazu z warszawskiej SGGW - w ramach tegorocznego Festiwalu Nauki zamierzają podzielić się z uczestnikami wycieczki swoją wiedzą i doświadczeniami z zakresu kształtowania przestrzeni parkowych w miastach. Podczas spaceru po Parku Ujazdowskim w Warszawie prowadzący postarają się wyjaśnić, na czym polega istota parku miejskiego oraz jakie są jego funkcje - te tradycyjne oraz współczesne. Spotkanie terenowe sprzyjać będzie zaprezentowaniu podstawowych elementów programu parku, a na widocznych przykładach omówione zostaną zasady kompozycji przestrzennej. Poruszone będą zagadnienia z zakresu kształtowania scenerii i widoków, wnętrz parkowych i układów roślinnych, uzyskiwania określonych nastrojów, co sprzyja tworzeniu lokalnej tożsamości miejsca. Bez wątpienia głównym tworzywem kompozycyjnym parku jest roślinność, a zwłaszcza dorodny drzewostan. Piękne drzewa decydują w dużym stopniu o atrakcyjności miejskich parków i ogrodów, które umożliwiają efektywny wypoczynek mieszkańców miast. Ponieważ każde dzieło ogrodowe uzyskuje pełne efekty plastyczne i użytkowe dopiero po upływie wielu lat (specyfika rozwoju roślinności), szczególna uwaga zostanie poświęcona właśnie temu zagadnieniu, a to w celu ukazania parku – w odróżnieniu od dzieł architektury - jako delikatnego i dynamicznego organizmu zmieniającego się w czasie.

Nauki techniczne
  • sob., 2022-09-24 12:00
Spotkanie festiwalowe Oko w oko z owadami

Świat owadów to ni mniej ni więcej mikrokosmos w zasięgu naszego wzroku. Jak owady wyglądają, jak się potrafią zabawnie zachowywać dowie się każdy, kto weźmie udział w spotkaniu.

  • śr., 2022-09-21 16:00
  • czw., 2022-09-22 16:00
  • pt., 2022-09-23 16:00
Lekcja festiwalowa Opakowania jadalne

Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Omówienie opakowań cechujących się jadalnością, materiałów, z których mogą być wytworzone oraz zastosowań do żywności. Prezentacja wybranych folii jadalnych.

  • śr., 2022-09-28 10:00
Spotkanie festiwalowe Owady i ludzie - sprzymierzeńcy czy wrogowie

Wykład ma na celu ukazanie znaczenia owadów dla ludzi, przedstawiać będzie zarówno korzyści jak i zagrożenia związane ze światem entymologicznym

  • czw., 2022-09-22 15:00
Lekcja festiwalowa Owady na talerzu -moda czy konieczność?

Początki jedzenia owadów w Europie sięgają starożytnych czasów Grecji i Rzymu. Jednak coraz częściej mówi się o nich jako nowej żywności. Co wyjątkowego w sobie kryją? Czy zagoszczą na Naszych talerzach? A dla odważnych, jak smakują? Tego dowiesz się podczas spotkania!

  • czw., 2022-09-29 10:00
  • czw., 2022-09-29 12:00
Lekcja festiwalowa Owady z bliska

Przybliżymy złożoność budowy owadów. Udowodnimy, że ta różnorodność budowy owadów to przejaw dostosowań do sposobu życia i warunków, w jakich owady żyją.  Odkrywać będziemy wspólnie mordki, pyszczki, oczka i inne części ciał owadzich.

  • pon., 2022-09-26 09:00
  • śr., 2022-09-28 09:00
  • pt., 2022-09-30 09:00
Lekcja festiwalowa Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne?

Podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na bazie jabłek i soków warzywnych.

  • pt., 2022-09-30 12:00
Lekcja festiwalowa PCR – wszechpotężna reakcja, niezbędna w każdym laboratorium

Podczas lekcji uczestnicy rozcieńczą DNA do "homeopatycznych" stężeń, a następnie przeprowadzą PCR - łańcuchową reakcję polimerazy, pozwalającą wykryć nawet śladowe ilości DNA. Następnie uczestnicy przeprowadzą elektroforezę w żelu agarozowym, aby na własne oczy zobaczyć DNA. Dodatkowo w czasie trwania reakcji i elektroforezy przedstawiony zostanie krótki wykład o wykorzystaniu "molekularnej kserokopiarki" jaką jest PCR. Uczestnicy będą mieli także okazję zajrzeć w zakamarki laboratorium inżynierii genetycznej.

  • pon., 2022-09-26 10:00
  • pon., 2022-09-26 13:00
  • wt., 2022-09-27 10:00
  • śr., 2022-09-28 10:00

©2022 Festiwal Nauki