Prawda i mity o parówkach

Numer: 
752

W trakcie lekcji pokazowej uczestnicy poznają podstawowe surowce mięsno-tłuszczowe służące do produkcji parówek. Zapoznają się także z dodatkami stosowanymi w produkcji tego typu kiełbas. Biorą czynny udział w produkcji parówek w skali półtechnicznej, zapoznając się z podstawowym wyposażeniem technicznym niezbędnym w procesie produkcji kiełbas homogenizowanych (wilk, kuter, komora wędzarnicza). W trakcie lekcji uczestnicy otrzymują informacje dotyczące mitów związanych z produkcją kiełbas np. dotyczących pochodzenia i jakości surowców oraz stosowanych dodatków funkcjonalnych.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
środa, 24 Września, 2025 - 10:00 do 13:00
Czas trwania: 
ok. 2-3 godzin
Opis skrócony: 
Uczestnicy poznają surowce mięsno-tłuszczowe oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Wyprodukują również parówki, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.
dr hab.
Marta
Chmiel
dr hab.
Aneta
Cegiełka
dr hab.
Lech
Adamczak
dr hab.
Dorota
Pietrzak
dr hab.
Tomasz
Florowski
dr hab.
Krzysztof
Dasiewicz
prof. dr hab.
Mirosław
Słowiński
dr inż.
Iwona
Szymańska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa

Budynek nr 32 (zielony)

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki