Probiotyki, czyli tak naprawdę co?

Numer: 
787

Probiotyki są to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Jednym z podstawowych kryteriów selekcji mikroorganizmów probiotycznych, w tym bakterii jest ich zdolność do przeżycia w organizmie gospodarza. Adhezja, czyli zdolność mikroorganizmów do przylegania do śluzówki jelita umożliwia kolonizację przewodu pokarmowego, a tym samym wydłuża czas działania probiotyków i przyczynia się do poprawy równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego. Również inne cechy, takie jak oporność na niskie pH, czy sole żółciowe, wytwarzanie różnych metabolitów, w tym substancji przeciwko innym, konkurencyjnym drobnoustrojom, decydują o zdolności do przeżycia bakterii w przewodzie pokarmowym zwierząt czy ludzi. Adhezja ponadto, umożliwia mikroorganizmom i komórkom nabłonka bezpośredni kontakt co jest czynnikiem istotnym, w przypadku wielu efektów prozdrowotnych obserwowanych dla szczepów probiotycznych. W trakcie lekcji przedstawimy bakterie mlekowe, grupę drobnoustrojów, do której należy najwięcej szczepów z poznanych dotychczas bakterii probiotycznych. Pokażemy, jak wyglądają ich komórki, jak zbadać ich właściwości pod kątem zastosowań probiotycznych przy użyciu prostych testów mikrobiologicznych i biochemicznych, oraz opowiemy o badaniach probiotyków z wykorzystaniem nowoczesnych technik omicznych (genomiki, metagenomiki, transkryptomiki, proteomiki i metabolomiki).

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 25 Września, 2025 - 11:30 do 13:00
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Podczas spotkania poznamy drogę od wyizolowania szczepu bakteryjnego do uzyskania probiotyku. Przyjrzymy się komórkom bakteryjnym i dowiemy się, jak sprawdzić, czy mają właściwości probiotyczne.
dr hab.
Magdalena
Kowalczyk
doktorantka
Julia
Kopczyńska
doktorantka
Olha
Kostiuchenko
Miejsce spotkania: 
ul. Pawińskiego 5a
02-106 Warszawa

Budynek A

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki