Enzymy restrykcyjne – tajna broń bakterii w służbie nauki
Numer:
312
W czasie warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się ze specyfikę pracy w laboratorium zajmującym się badaniami z zakresu genetyki molekularnej. Wykorzystując drożdże piekarnicze jako obiekt badawczy, uczestnicy dowiedzą się jak przeprowadzić klonowanie genu, stosując podstawowe narzędzia biologii molekularnej. Uzyskają wiedzę na temat reakcji PCR, zastosowania enzymów restrykcyjnych i elektroforezy żelowej. Uczestnicy samodzielnie przeprowadzą trawienie enzymami restrykcyjnymi i rozdział elektroforetyczny fragmentów DNA w żelu agarozowym.
Typ spotkania:
Dziedzina:
Forma:
Dedykowane:
Język:
Termin:
sobota, 21 Września, 2024 - 09:30
sobota, 21 Września, 2024 - 12:00
Czas trwania:
120 minut
Opis skrócony:
Biologia molekularna od kuchni – warsztaty, na których dowiesz się jak ugryźć gen.
Dodatkowe informacje:
Zapisy od 16 IX pod adresem: goges@ibb.waw.pl. W temacie proszę o wpisanie 'Festiwal Nauki 24'
Organizator:
dr hab.
Małgorzata
Cieśla
dr
Iwona
Karkusiewicz
Miejsce spotkania:
ul. Pawińskiego 5a
02-106 Warszawa
budynek A, piętro II, pok. 211
Ocena: