Biologia molekularna od kuchni- klonowanie DNA

Numer: 
311

W czasie warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się ze specyfikę pracy w laboratorium zajmującym badaniami z zakresu genetyki molekularnej. Wykorzystując drożdże piekarnicze jako obiekt badawczy, uczestnicy dowiedzą się jak przeprowadzić klonowanie genu, stosując podstawowe narzędzia biologii molekularnej. Uzyskają wiedzę na temat reakcji PCR, zastosowania enzymów restrykcyjnych i elektroforezy żelowej.

Uczestnicy samodzielnie przeprowadzą trawienie enzymami restrykcyjnymi i rozdział elektroforetyczny fragmentów DNA w żelu agarozowym.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dedykowane: 
Język: 
Termin: 
sobota, 20 Września, 2025 - 09:30 do 11:30
sobota, 20 Września, 2025 - 12:00 do 14:00
Opis skrócony: 
Od teorii do praktyki: Jak przeprowadzić klonowanie genu, stosując podstawowe narzędzia biologii molekularnej?
Zapisy: 
Tak
Zapisy od 15 IX pod adresem: 
goges@ibb.waw.pl
dr hab.
Małgorzata
Cieśla
dr
Iwona
Karkusiewicz
Miejsce spotkania: 
ul. Pawińskiego 5a
02-106 Warszawa

blok A, piętro II, pok. 211

©2025 Festiwal Nauki