Biologia molekularna od kuchni- klonowanie DNA
Numer:
311
W czasie warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się ze specyfikę pracy w laboratorium zajmującym badaniami z zakresu genetyki molekularnej. Wykorzystując drożdże piekarnicze jako obiekt badawczy, uczestnicy dowiedzą się jak przeprowadzić klonowanie genu, stosując podstawowe narzędzia biologii molekularnej. Uzyskają wiedzę na temat reakcji PCR, zastosowania enzymów restrykcyjnych i elektroforezy żelowej.
Uczestnicy samodzielnie przeprowadzą trawienie enzymami restrykcyjnymi i rozdział elektroforetyczny fragmentów DNA w żelu agarozowym.
Typ spotkania:
Dziedzina:
Forma:
Dedykowane:
Język:
Termin:
sobota, 20 Września, 2025 - 09:30 do 11:30
sobota, 20 Września, 2025 - 12:00 do 14:00
Opis skrócony:
Od teorii do praktyki: Jak przeprowadzić klonowanie genu, stosując podstawowe narzędzia biologii molekularnej?
Zapisy:
Tak
Zapisy od 15 IX pod adresem:
goges@ibb.waw.pl
Organizator:
dr hab.
Małgorzata
Cieśla
dr
Iwona
Karkusiewicz
Miejsce spotkania:
ul. Pawińskiego 5a
02-106 Warszawa
blok A, piętro II, pok. 211
Ocena: