Włoskie śniadanie - dlaczego nie jajecznica?
Mawia się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wielu z nas rano chętnie je jajecznicę, kanapki czy płatki – za to włoskie śniadanie kojarzy się raczej z kawą i rogalikiem. Czy faktycznie wszyscy Włosi jedzą taki zestaw rano? I czy zawsze tak było? Jak oni wytrzymują do obiadu? Czy to prawda, że Jan III Sobieski wymyślił rogaliki? A co na Półwyspie Apenińskim pito do śniadania, zanim pojawiła się kawa? I właściwie skąd możemy się dowiedzieć, co ludzie jedli w przeszłości? Na te i inne pytania spróbuję odpowiedzieć w trakcie wykładu. W jego pierwszej części zajmiemy się historią włoskiego śniadania, a w drugiej dowiemy się o tym, co jada się współcześnie.
Wejście do budynku od ul. Browarnej, strefa Współpracy, parter


