Mikroświat od kuchni
Numer:
609
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, kim naprawdę jest naukowiec? Jak wygląda jego codzienna praca, z jakimi wyzwaniami się mierzy i jakie fascynujące odkrycia może zrobić nawet podczas najzwyklejszego dnia w laboratorium? Jeśli macie głowy pełne pytań i serca gotowe na przygodę z nauką – koniecznie dołączcie do nas!
W Zakładzie Inżynierii Genetycznej zaprosimy Was za kulisy prawdziwej pracy badawczej. Razem odkryjemy, dlaczego bakterie są nie tylko pożyteczne, ale wręcz niezbędne dla życia na Ziemi, sprawdzimy, czego potrzebują drożdże, żeby mogły rosnąć i funkcjonować, a także... sprawdzimy, czy w bananach naprawdę znajduje się DNA – i jak można je zobaczyć na własne oczy!
Język:
Typ szkoły i dziedzina:
Termin:
wtorek, 23 Września, 2025 - 09:30 do 12:30
środa, 24 Września, 2025 - 09:30 do 12:30
Czas trwania:
ok. 2-3 godzin
Opis skrócony:
Dlaczego bakterie są nie tylko pożyteczne, ale wręcz niezbędne dla życia na Ziemi? Czego potrzebują drożdże, żeby mogły rosnąć i funkcjonować, oraz czy w bananach naprawdę znajduje się DNA?
dr
Karolina
Wojtulewicz
dr
Małgorzata
Majewska
dr
Dariusz
Kamola
mgr
Urszula
Wolska-Świętlicka
mgr
Misza
Kinsner
Miejsce spotkania:
ul. Instytucka 3
05-110 Jabłonna
Zakład Inżynierii Genetycznej
Stacjonarne
Ocena:


