Tajemniczy świat mikrobioty jamy ustnej – co jedzenie mówi naszym bakteriom?

Numer: 
131

Zapraszamy na fascynujące spotkanie poświęcone mikrobiocie jamy ustnej – niewidzialnemu ekosystemowi, który codziennie wpływa na nasze zdrowie. Podczas wykładu przybliżymy uczestnikom najważniejsze informacje o patogennych i komensalnych szczepach bakterii bytujących w jamie ustnej człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem tzw. kompleksów według klasyfikacji Sokranskiego – czyli grup mikroorganizmów odpowiedzialnych m.in. za próchnicę czy choroby przyzębia.

Dlaczego niektóre bakterie są naszymi sprzymierzeńcami, a inne potrafią poważnie zaszkodzić? Jakie znaczenie ma ich wzajemna równowaga i co dzieje się, gdy zostaje ona zaburzona? Odpowiedzi na te pytania poznasz nie tylko w teorii!

Część warsztatowa to wyjątkowa okazja do praktycznego poznania wpływu czterech typów smaków diety – kwaśnego, słodkiego, słonego i gorzkiego – na skład mikrobioty jamy ustnej. Wspólnie zastanowimy się, jak różnorodne nawyki żywieniowe mogą sprzyjać (lub szkodzić) równowadze mikrobiologicznej w naszych ustach, a także zainspirujemy do bardziej świadomego podejścia do codziennego jedzenia.

Spotkanie przeznaczone jest dla wszystkich (bez względu na wiek czy wiedzę biologiczną), którzy chcą lepiej zrozumieć, co dzieje się w ich jamie ustnej i jak mogą wspierać swoje zdrowie już od pierwszego kęsa.

Dołącz i przekonaj się, jak wiele mówi o Tobie Twoja mikrobiota!

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Dedykowane: 
Język: 
Termin: 
wtorek, 23 Września, 2025 - 13:30 do 15:00
Opis skrócony: 
Spotkanie przeznaczone jest dla wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć, co dzieje się w ich jamie ustnej i jak mogą wspierać swoje zdrowie już od pierwszego kęsa.
Zapisy: 
Nie
dr hab.
Paweł
Kowalczyk, profesor instytutu
Miejsce spotkania: 
ul. Nowy Świat 72
00-330 Warszawa

Pałac Staszica, sala im. Marii Skłodowskiej-Curie (nr 123), 1 piętro

©2025 Festiwal Nauki