Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Typ Tytuł Opis Dziedzinasortuj malejąco Termin
Lekcja festiwalowa Hydroponika – pomidor „niegruntowy”

Prezentacja hydroponicznych upraw warzyw i ziół w SOD, omówienie uprawy i pokazy pielęgnacji roślin w szklarni, ocena jakości owoców trzech odmian pomidora słodszych i mniej słodkich, pomiar refraktometrem owoców i ich degustacja oraz organoleptyczna ocena smaku słodkiego.

  • pon., 2022-09-26 13:00
  • śr., 2022-09-28 13:00
  • pt., 2022-09-30 13:00
Lekcja festiwalowa Zasady udzielania pierwszej pomocy u psa (RKO)

Resuscytacja krążeniowa -oddechowa (RKO) to czynności mające na celu potrzymanie funkcji życiowych u pacjenta, u którego doszło do zatrzymania akcji serca i oddechów. Odpowiedzialny opiekun czworonoga musi wiedzieć, jak pomóc swojemu pupilowi, gdy zajdzie taka potrzeba. Na lekcji uczniowie dowiedzą się czemu pierwsza pomoc dla zwierząt jest tak samo ważna jak u poszkodowanego człowieka, zostaną przedstawione i omówione główne zasady reanimacji psa. Lekcja będzie przeprowadzona przy użyciu pomocy dydaktycznych, między innymi fantomu, jak również z udziałem żywych psów.

  • czw., 2022-09-29 12:00
Spotkanie festiwalowe Architektura drzew parkowych

Wydarzenie ma charakter spaceru, który odbywać się będzie w obrębie parku SGGW na Ursynowie. Uczestnicy spaceru będą mieli możliwość zapoznania się z bogactwem gatunków drzew występujących w parku, poznają ich budowę i zasady przystosowania się do życia w danym środowisku, omówiona zostanie również problematyka architektury drzewa i roli drzewa w mieście

  • czw., 2022-09-22 15:00
Lekcja festiwalowa Po co rolnikowi drony i satelity?

Tematem lekcji festiwalowej będzie przedstawienie wykorzystania dronów i satelitów w rolnictwie. Będą przedstawione możliwości wykorzystania dronów do wykonywania zdjęć na potrzeby monitorowania stanu upraw rolniczych oraz oceny szkód w uprawach, np. wyrządzonych przez zwierzynę łowną. Ponadto zostaną przedstawione możliwości wykorzystania satelitów do monitorowania upraw w skali pojedynczych pól uprawnych oraz w skali regionalnej i globalnej. Ponadto uczniowie zapoznają się z różnymi metodami analizy zdjęć z dronów i satelitów.

  • wt., 2022-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Niedrzewne produkty z lasu

W trakcie warsztatów uczestnicy zapoznają się z ubocznymi produktami lasów (grzyby, rośliny, owoce, olejki itp.), metodami pozyskania i zastosowaniem tych produktów w różnych dziedzinach gospodarki

  • pt., 2022-09-30 10:00
Lekcja festiwalowa PCR – wszechpotężna reakcja, niezbędna w każdym laboratorium

Podczas lekcji uczestnicy rozcieńczą DNA do "homeopatycznych" stężeń, a następnie przeprowadzą PCR - łańcuchową reakcję polimerazy, pozwalającą wykryć nawet śladowe ilości DNA. Następnie uczestnicy przeprowadzą elektroforezę w żelu agarozowym, aby na własne oczy zobaczyć DNA. Dodatkowo w czasie trwania reakcji i elektroforezy przedstawiony zostanie krótki wykład o wykorzystaniu "molekularnej kserokopiarki" jaką jest PCR. Uczestnicy będą mieli także okazję zajrzeć w zakamarki laboratorium inżynierii genetycznej.

  • pon., 2022-09-26 10:00
  • pon., 2022-09-26 13:00
  • wt., 2022-09-27 10:00
  • śr., 2022-09-28 10:00
Lekcja festiwalowa Czy świat krajowych mięczaków może być fascynujący?

Wykład ma na celu przybliżenie biologii kilku gatunków mięczaków występujących w Polsce. Niektóre z nich to powszechnie występujące gatunki (np. winniczek, ślimak zaroślowy). Inne to gatunki rzadko spotykane, których obecność świadczy o stabilnych warunkach środowiskowych. Mięczaki te charakterystyczne są dla siedlisk o niskiej antropopresji i większość z nich objeta jest ochroną gatunkową (np. skójka gruboskorupowa, poczwarówka zwężona, poczwarówka jajowata, zatoczek łamliwy). W ramach wykładu zostanie przedstawiona biologia i wymagania siedliskowe tych gatunków wraz z prezentacją muszli i metodami rozpoznawania.

  • śr., 2022-09-28 13:00
Lekcja festiwalowa Preparowanie i etykietowanie owadów

W trakcie zajęć uczestnicy nabędą wiedzę na temat budowy, preparowania i etykietowania postaci imaginalnych owadów. Samodzielnie spreparują, oznaczą i zaetykietują jeden okaz chrząszcza. W efekcie posiądą umiejętność zakładania i prowadzenia entomologicznych kolekcji naukowych.

  • pon., 2022-09-26 10:00
  • pon., 2022-09-26 12:00
Lekcja festiwalowa Wirusy – nieproszeni goście

Wirus - w dosłownym tłumaczeniu z łaciny virus - jad, oznacza, że wirusy są czynnikami wyłącznie patogennymi. Jednak warto dodać, że są to nie tylko niebezpieczni wrogowie, lecz również współtowarzysze, najdyskretniejsi współpracownicy. Są wszędzie, wewnątrz nas i na zewnątrz, zadziwiają skutecznością działania do tego stopnia, iż można ich uznać za doskonałą formę życia. Ale, czy można powiedzieć, że wirusy żyją? Wirusy określa się przecież jako pogranicze materii żywej i nieożywionej. Celem warsztatów „Wirusy – nieproszeni goście” będzie wprowadzenie młodych uczestników w ważny i ekscytujący świat wirusów. Pierwszym etapem będzie zapoznanie słuchaczy z budową wirusów oraz procesem zakażenia komórek ludzkich, zwierzęcych i bakteryjnych. Pokazane zostaną sposoby namnażania wirusów in vitro oraz metody ich wykrywania – praca z mikroskopem. Następnie, zaprezentowane zostanie ich działanie chorobotwórcze na przykładach chorób ludzi i zwierząt. W kolejnym etapie wspólnie z uczestnikami opisane zostaną sposoby radzenia sobie z wirusami. Pokazana zostanie, walka z inwazją wirusów jaką toczy każdego dnia układ odpornościowy człowieka, i w jakim stopniu organizm skutecznie odrzuca atak niechcianych gości. Analizując rodzaje odpowiedzi przeciwwirusowej uczestnicy zobaczą, że kiedy wirus przeniknie przez pierwsze bariery ochronne i wniknie do komórek, to jedną z ostatnich desek ratunku jest niszczenie samego siebie - własnych komórek.

  • wt., 2022-09-27 10:30
Lekcja festiwalowa Czy wiemy w czym jemy?

Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dot. tego jak świat wyglądał by bez opakowań oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

  • pt., 2022-09-30 12:00
Spotkanie festiwalowe Odkrywanie nowych gatunków w świecie zwierząt

Wykład omawiający stan wiedzy na temat nowych gatunków w świecie zwierząt. Najciekawsze przykłady wielkich odkryć w świecie zwierząt

  • śr., 2022-09-21 15:00
Spotkanie festiwalowe O ruchu w brzuchu

Dzieci poznają budowę i działanie układu pokarmowego.  W części praktycznej przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka oraz obliczą długość własnego przewodu pokarmowego

  • sob., 2022-09-24 10:00
Lekcja festiwalowa Bioróżnorodność wokół nas

W wybranym miejscu kampusu (fragment niekoszonego trawnika i roślinności ruderalnej) uczniowie wraz z prowadzącym wyszukają gatunki roślin, ocenią ich ilość i zagęszczenie. Drugim etapem będzie wyszukanie żyjących na danym terenie bezkręgowców. Podczas zajęć praktycznych wyjaśnione będzie pojęcie różnorodności biologicznej oraz jej znaczenie.

W przypadku złej pogody zajęcia przeprowadzone zostaną w sali w oparciu o przygotowane materiały (rośliny) oraz zdjęcia (owady)

  • wt., 2022-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Inwazyjne gatunki zwierząt występujące w Polsce - wybrane przykłady

Zajęcia będą dotyczyły historii introdukcji i ekspansji inwazyjnych gatunków, których obecność w Polsce przyczynia się do zaniku gatunków rodzimych lub szkód gospodarczych. W ramach wykładów zostanie przedstawiona "kariera" nowych przybyszów wprowadzonych przez człowieka. Będzie to dotyczyło skorupiaków dziesięcionogich (raki amerykańskie i kraby), wybranych gatunków owadów (m.in. biedronka azjatycka), ryby (m.in. czebaczek amurski, trawianka, ryby z rodziny babkowatych), gady (m.in. żółw ozdobny).

  • śr., 2022-09-28 10:00
Spotkanie festiwalowe Dlaczego chronimy rośliny?

Chronimy siebie, dzieła sztuki, VIP-ów, ale również rośliny. Przed czym i przed kim? Dowiedzieć się  będzie można na naszych spotkaniach.

  • sob., 2022-09-17 10:00
  • sob., 2022-09-17 12:00
Lekcja festiwalowa Tropiciele dzikich zwierząt

Rejestracja obecności, czyli liczenie różnych gatunków kręgowców wymaga zastosowania różnych metod. Niektóre z nich nie zmieniają się od dziesięcioleci, inne wykorzystują najnowsze osiągnięcia nauki. W czasie warsztatów pokazane zostaną uczestnikom techniki pozwalające rejestrować zwierzęta, oceniać ich liczebność oraz metody pozwalające określić dietę czy trasy wędrówek zwierząt. Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość obejrzenia, użycia różnych narzędzi oraz wstępnej analizy uzyskanych wyników.

  • wt., 2022-09-27 12:00
  • śr., 2022-09-28 14:00
  • czw., 2022-09-29 12:00
Lekcja festiwalowa Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne?

Podejmiemy wyzwanie przekonania dzieci, że owoce i warzywa mogą być ciekawym i smacznym połączeniem. Możliwości projektowania niekonwencjonalnej, zdrowej żywności na bazie jabłek i soków warzywnych.

  • pt., 2022-09-30 12:00
Lekcja festiwalowa Wielki świat małych organizmów

Rozpoczniemy od wstępu teoretycznego dotyczącego drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Obejrzymy wzrost drobnoustrojów na podłożach mikrobiologicznych oraz w produktach spożywczych. Możliwe będzie wykonanie preparatów i obejrzenie ich pod mikroskopem.

  • wt., 2022-09-27 09:30
  • wt., 2022-09-27 11:00
  • wt., 2022-09-27 12:30
  • wt., 2022-09-27 14:00
Lekcja festiwalowa Owady na talerzu -moda czy konieczność?

Początki jedzenia owadów w Europie sięgają starożytnych czasów Grecji i Rzymu. Jednak coraz częściej mówi się o nich jako nowej żywności. Co wyjątkowego w sobie kryją? Czy zagoszczą na Naszych talerzach? A dla odważnych, jak smakują? Tego dowiesz się podczas spotkania!

  • czw., 2022-09-29 10:00
  • czw., 2022-09-29 12:00
Spotkanie festiwalowe Ssaki w polskich lasach

Wykład przybliży bogactwo gatunkowe ssaków bytujących w polskich lasach, ukaże biologię i ekologię ssaków, przybliży zagadnienia dotyczące ochrony ssaków

  • sob., 2022-09-17 10:00
Lekcja festiwalowa Tajemnice krwi

Zajęcia opisują krwinki i ich funkcje. Uczestnicy zostaną zapoznani z wyglądem białych i czerwonych krwinek oraz płytek krwi u różnych gatunków zwierząt, w tym i ssaków, ptaków, gadów, płazów i ryb. Przybliżone zostaną podstawowe role poszczególnych populacji krwinek oraz techniki umożliwiające ocenę ich funkcjonalności.

  • pon., 2022-09-26 09:00
Spotkanie festiwalowe Mikroby w żywności

Dzieci dowiedzą się o”dobrych” i „złych” mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą też rozwiązywać tematyczne konkursy i krzyżówki.

Przeznaczone dla dzieci od 5 lat, a także młodzieży i osób dorosłych.

  • sob., 2022-09-24 10:00
Lekcja festiwalowa Herbaty ziołowe

W czasie warsztatów uczestnicy zapoznają się z historią ziołolecznictwa, tradycjami, właściwościami ziół oraz sposobami komponowania herbatek ziołowych. Podczas spotkania uczestnicy wykonają własną kompozycję herbaty ziołowej

  • wt., 2022-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Nanobiotechnologia, czyli nanocząsteczki w służbie człowieka

Opowiemy, czym są nanocząstki i nanomateriały, oraz wyjaśnimy, co sprawia, że nanobiotechnologia to dzisiaj jedna z najbardziej obiecujących technologii. Dowiecie się, w jakich produktach codziennego użytku możemy znaleźć nanocząstki, które gałęzie przemysłu korzystają ze zdobyczy nanotechnologii, a które dopiero będą z nich korzystać, czyli nad czym pracują naukowcy. Podczas praktycznych warsztatów poznacie metody wytwarzania nanocząstek, m.in. wykorzystując takie produkty jak kawa i herbata – czyli ekologiczną metodę zielonej syntezy. Zobaczycie, jak można zmierzyć nanocząstki. Dowiecie się również, jak prowadzić hodowle mikrobiologiczne, przygotowując posiewy mikroorganizmów z własnych palców, oraz wspólnie z nami zbadacie właściwości antybakteryjne nanocząstek, w tym najpopularniejszych nanocząstek srebra.

  • pon., 2022-09-26 10:00
  • wt., 2022-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Smaki i zapachy żywności

Warsztat mają na celu przybliżenie uczniom szkół ponadpodstawowych sposoby oceny jakości żywności. Podczas naszych lekcji festiwalowych uczniowie będą brać czynny udział w tzw. teście na daltonizm smakowy (rozpoznawania smaków podstawowych żywności). Zaplanowaliśmy również możliwość rozpoznawania zapachów różnych próbek żywności. W trakcie naszych warsztatów uczniowie będą również degustować serki homogenizowane oraz uczestniczyć w procesie tworzenia nowego aromatu tych produktów w taki sposób, aby był on zbliżony do wskazanego standardowego produktu. Zapraszamy serdecznie do wzięcia udziału w naszych lekcjach festiwalowych!

  • wt., 2022-09-27 10:00
  • czw., 2022-09-29 10:00
  • wt., 2022-09-27 12:00
  • czw., 2022-09-29 12:00
Lekcja festiwalowa Po co rolnikowi drony i satelity?

Tematem lekcji festiwalowej będzie przedstawienie wykorzystania dronów i satelitów w rolnictwie. Będą przedstawione możliwości wykorzystania dronów do wykonywania zdjęć na potrzeby monitorowania stanu upraw rolniczych oraz oceny szkód w uprawach, np. wyrządzonych przez zwierzynę łowną. Ponadto zostaną przedstawione możliwości wykorzystania satelitów do monitorowania upraw w skali pojedynczych pól uprawnych oraz w skali regionalnej i globalnej. Ponadto uczniowie zapoznają się z różnymi metodami analizy zdjęć z dronów i satelitów.

  • wt., 2022-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Suszenie rozpyłowe i miód w proszku

Prezentacja na temat suszenia rozpyłowego m.in. charakterystyka metody, zastosowanie w przemyśle spożywczym. Część laboratoryjna – suszenie rozpyłowe miodu i określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku – aktywność wody, sypkość, gęstość nasypowa, wykonanie zdjęć mikroskopowych.

  • wt., 2022-09-27 10:00
  • czw., 2022-09-29 10:00
Lekcja festiwalowa Powlekanie żywności

Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Omówienie materiałów powłokotwórczych, metod powlekania i funkcji jakie pełnią w przemyśle spożywczym. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania.

  • wt., 2022-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Żywność o obniżonej kaloryczności: czy może być obietnicą smukłej sylwetki?

Podczas zajęć o charakterze seminaryjnym omówione będą sposoby obniżenia wartości energetycznej żywności oznaczonej jako „żywność o obniżonej wartości energetycznej”. Spróbujemy policzyć, jaki jest rzeczywisty zysk ze spożywania właśnie tego rodzaju żywności. Wskazane będą proste zasady warunkujące wartość energetyczną i sposoby jej modyfikowania w warunkach domowych.

  • wt., 2022-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Zajrzyjmy w głąb jajka – wszystko (prawie) o jakości handlowej jaj

W trakcie lekcji pokazowej uczestnicy zapoznają się z podstawowymi informacjami na temat znakowania i jakości handlowej jaj. Poznają domowe i laboratoryjne metody oceny jakości jaj. Poznają urządzenia laboratoryjne wykorzystywane w ocenia jakości jaj. W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie badają jakość jaj i zapoznają się ze zmianami zachodzącymi w jajach w trakcie przechowywania.

  • śr., 2022-09-28 09:00
Lekcja festiwalowa Żywność – jak powstaje?

Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Zaprezentowanie kilku przykładów „nowych”, „niestandardowych” produktów żywnościowych. Dodatkowo zostaną przedstawione propozycje i metody uatrakcyjnienia produktów spożywczych oraz praca w dotycząca stworzenia i zaprojektowania nowego rodzaju żywności.

  • pt., 2022-09-30 09:30
Lekcja festiwalowa Roślina - biofiltr

Kiedy powietrze/atmosfera staje się coraz bardziej nam nieprzyjazne należy znaleźć najskuteczniejszą metodę podniesienia jakości tego, czym oddychamy. Naszym sprzymierzeńcem w tych staraniach staje się roślina.

  • pon., 2022-09-26 11:00
  • śr., 2022-09-28 11:00
  • pt., 2022-09-30 11:00
Lekcja festiwalowa Cechy anatomiczne psa, które powinien znać jego właściciel

Anatomia opisowa i topograficzna psa. W czasie zajęć prowadząca opowie o charakterystycznych cechach anatomicznych psa wykorzystując preparaty osteologiczne i mokre preparaty utrwalone

  • wt., 2022-09-27 11:00
Spotkanie festiwalowe Reguła przetrwania w świecie owadów, czyli jak przechytrzyć drapieżnika

Wykład dotyczyć będzie strategii przetrwania w świecie owadów oraz najciekawszych przykładów ich wykorzystania

  • pt., 2022-09-23 15:00
Lekcja festiwalowa W jaki sposób różne siedliska pochłaniają dwutlenek węgla

Na zajęciach będzie zaprezentowana problematyka pochłaniania dwutlenku węgla przez różne siedliska, ze szczególnym uwzględnieniem gleb. Zajęcia odbędą się w formie terenowej. Będzie to wycieczka po terenie Kampusu SGGW i okolicach (Pradolina Wisły). Podczas wycieczki będą zaprezentowane różne rodzaje siedlisk, które w różnym stopniu wpływają na sekwestrację dwutlenku węgla. Będą to tereny parkowe, uprawne, torfowisko, fragmenty lasów „naturalnych” oraz siedlisko wilgotne. Omawiane różnice między siedliskami w układzie gleba-roślina. Informacje te będą nawiązywać do Europejskiego Zielonego Ładu (handel emisjami) i możliwości włączenia różnych siedlisk do handlowania jednostkami pochłaniania dwutlenku węgla. Uczniowie zapoznają się z różnorodnością siedliskową na dość krótkiej trasie (spacer do około 2 godzin). Omówione zostaną także typy gleb i występująca roślinność na poszczególnych powierzchniach oraz jaki to ma związek z bilansowaniem dwutlenku węgla w różnych siedliskach.

  • pt., 2022-09-30 12:00
Lekcja festiwalowa Sekrety mieszkańców kampusu SGGW

Gra terenowa mająca na celu zapoznanie uczestników z zasadami tropienia i rozpoznawania śladów obecności zwierząt. W czasie zabawy uczestnicy zostaną wyposażeni w mapy, z zaznaczonymi punktami. Po dotarciu do wyznaczonego punktu uczestnicy gry będą mieli za zadanie rozpoznać tropy i ślady (np. Żerowania) pozostawione przez żyjące na kampusie SGGW ptaki i ssaki. Będą również mogli poznać tajemnice życia tych zwierząt, dowiedzą się jak wygląda ich schronienie, a także jakie metody mogą być wykorzystywane do wykrywania zwierząt.

  • pon., 2022-09-26 11:00
  • pon., 2022-09-26 12:30
Lekcja festiwalowa Co to takiego jest DNA?

Znajduje się w każdej komórce, zapisane są w nim istotne dla organizmu informacje. Zapraszamy do wspólnego rozszyfrowania kodu DNA i poznania jego tajników oraz obejrzenia własnoręcznie wyizolowanego przez uczestników zajęć DNA z truskawek.

  • czw., 2022-09-29 10:30
Lekcja festiwalowa Co wiesz o mleku i mlecznych przetworach?

Czym różni się mleko pasteryzowane od mleka UHT? Jak ocenić świeżość mleka? Czy śmietana i śmietanka to to samo? Jak się robi masło i lody? Jakie są rodzaje serów i jak one wyglądają? Na naszych zajęciach poznacie odpowiedź na te i wiele innych pytań. Samodzielnie wykonacie masło i lody, nauczycie się odróżniać różne rodzaje mleka i serów. Zobaczycie „dobre” bakterie, które trafiają do waszych brzuchów, kiedy zjadacie mleczne przetwory. Będzie ciekawie, mlecznie i pyyyysznie :) Zapraszamy!

  • wt., 2022-09-27 09:00
  • wt., 2022-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Czy kolorem można mierzyć?

Celem zajęć jest zapoznanie z możliwością pomiaru stężenia roztworów barwnych metodą kolorymetryczną. Wykorzystując odpowiednią mieszaninę reakcyjną uczniowie samodzielnie przeprowadzą roztwory o znanych stężeniach, w roztwory barwne uzyskując serię wzorców. Ocenią stężenie nieznanych roztworów poprzez wizualne porównanie intensywności ich zabarwienia z serią wzorców. Zweryfikują wynik oceny wizualnej pomiarem spektrofotometrycznym, w którym wykorzystuje się liniową zależność absorpcji promieniowania widzialnego od stężenia roztworu barwnego.

  • śr., 2022-09-28 10:00
Lekcja festiwalowa Molekularny smartfon

Pierwsze komórki na naszej planecie pojawiły się około 4 mld lat temu, zaś termin „komórka” (łac. cellula) użył po raz pierwszy angielski przyrodnik Robert Hook dopiero w 1665 roku obserwując komórki roślinne. W ciągu tych lat komórki ulegały nieustannym zmianom, umożliwiającym lepszą adaptację do zmieniających się warunków środowiskowych. Komórki stanowią budulec każdego żywego organizmu. Pojedyncza komórka może również stanowić autonomiczny organizm. Komórki tworzą zespoły- tkankę, te zaś organy i ostatecznie organizm. Celem zajęć jest zapoznanie uczniów z budową komórek eukariotycznych ze szczególnym uwzględnieniem komórek ssaczych, pokazanie różnic w morfologii komórek, w zależności od pełnionych funkcji w organizmie. W części praktycznej uczniowie dowiedzą się jak prowadzi się hodowle komórkowe w warunkach laboratoryjnych. Poznają niezbędną aparaturę do obserwacji hodowli i jej analizy.

  • śr., 2022-09-28 10:30
Lekcja festiwalowa Niebezpieczne kleszcze

Podczas planowanej lekcji wykorzystana będzie prezentacja, w której prowadzący omówi biologię występujących w Polsce kleszczy (przede wszystkim zwyczajnego i pastwiskowego). Uczestnicy poznają objawy najważniejszych chorób przenoszonych przez kleszcze (zapalenie mózgu i opon mózgowych oraz borelioza u ludzi, babeszjoza u psów), zdobędą również wiedzę na temat sposobu unikania ataku kleszczy i usuwania ich jeśli już do ataku doszło. Planowane jest także oglądanie spreparowanych kleszczy i okazów żywych (jeśli uda się takowe złapać).

  • pon., 2022-09-26 11:00
  • wt., 2022-09-27 11:00
Spotkanie festiwalowe Owady i ludzie - sprzymierzeńcy czy wrogowie

Wykład ma na celu ukazanie znaczenia owadów dla ludzi, przedstawiać będzie zarówno korzyści jak i zagrożenia związane ze światem entymologicznym

  • czw., 2022-09-22 15:00
Lekcja festiwalowa Gleboznawca w laboratorium chemicznym

Uczestnicy zajęć pt.,”Gleboznawca w laboratorium chemicznym” będą mieli możliwość poznania metody analizy składu chemicznego gleb. Podczas zajęć przedstawiony będzie sposób pobierania gleb do badań chemicznych oraz sposób roztwarzania gleby (przeprowadzenie gleby do formy płynnej). Roztworzone gleby będą poddane analizie składu chemicznego za pomocą optycznego spektrometru emisyjnego z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-OES).

  • pon., 2022-09-26 09:00
  • pon., 2022-09-26 12:00
Lekcja festiwalowa Monopol leśny

Gra mająca na celu przybliżenie zagadnień związanych z ekonomiką leśnictwa i edukacją ekologiczną. Uczestnicy gry przemieszczając się po kampusie SGGW zdobywać będą informacje na temat lasów i gospodarki leśnej

  • pt., 2022-09-30 10:00
  • pt., 2022-09-30 12:00
  • pt., 2022-09-30 14:00
Lekcja festiwalowa Niesamowite nasiona

Jakie ciekawostki można zobaczyć pod binokularem? Jak rozpoznać nasiona, jak ocenić ich jakość?

  • pon., 2022-09-26 11:00
  • śr., 2022-09-28 11:00
  • pt., 2022-09-30 11:00
Lekcja festiwalowa Płazy Polski

Wykład będzie koncentrować się na wszystkich gatunkach płazów stwierdzonych w Polsce. Kilka z nich to wyodrębnione, nowe gatunki. Wszystkie maja ważne znaczenie ekologiczne, część z nich objęta jest ochrona całkowitą, pozostałe częściową. Niektóre mają znaczenie wspólnotowe tzn. są ujęte w dyrektywach siedliskowych Unii Europejskiej. Dla tych gatunków prowadzony jest co kilka lat krajowy monitoring, którego celem jest wykazywanie zmian dotyczących stanu tych gatunków i ich siedlisk. Na wykładzie zostaną również przedstawione przykłady działań związanych z czynną ochroną płazów w Polsce.

  • śr., 2022-09-28 11:30
Spotkanie festiwalowe Oko w oko z owadami

Świat owadów to ni mniej ni więcej mikrokosmos w zasięgu naszego wzroku. Jak owady wyglądają, jak się potrafią zabawnie zachowywać dowie się każdy, kto weźmie udział w spotkaniu.

  • śr., 2022-09-21 16:00
  • czw., 2022-09-22 16:00
  • pt., 2022-09-23 16:00
Lekcja festiwalowa Pokaż kotku, co masz w środku…

Lekcja festiwalowa odbędzie się w Muzeum Osteologicznym Katedry Nauk Morfologicznych Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie. Prowadząca lekcję festiwalową zaprezentuje wyizolowane kości oraz szkielety wybranych gatunków zwierząt domowych i dziko żyjących. Omówione zostaną także zagadnienia z zakresu anatomii i fizjologii.

  • pon., 2022-09-26 11:00
Lekcja festiwalowa Żywność przyjazna dla środowiska, czyli co jeść, żeby być eko?

Czym jest zrównoważony rozwój i jak produkcja żywności wpływa na środowisko. Co to są ślady środowiskowe oraz jak sposób odżywiania może sprawić, że będziemy bardziej eko?

  • pt., 2022-09-30 09:00
Spotkanie festiwalowe Leśny diagnosta- czy znajdziesz chorujące drzewo?

Nauka obserwacji lasu z perspektywy leśnika, poznanie metod oceny stanu zdrowotnego drzew na podstawie zdjęć lotniczych, naziemnych itp.

  • sob., 2022-09-17 12:00

©2022 Festiwal Nauki